Řemeslo
je OK!

Stipendia 2024/2025 – polytechnické vzdělávání a řemesla

(16. 9. 2024) PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A ŘEMESEL V OLOMOUCKÉM KRAJI – STIPENDIA 2024/2025

Správný výběr vzdělání patří mezi důležitá a někdy i velmi složitá rozhodnutí, která člověk v životě udělá. Při volbě studijního oboru je důležité najít rovnováhu mezi osobními zájmy a potřebami trhu práce. A právě na trhu práce, a to nejen v Olomouckém kraji, chybí absolventi technických oborů vzdělání a řemesel. Přitom právě tyto obory mají významnou roli v naší společnosti. Získáme při nich praktické dovednosti, které jsou zaměstnavateli velmi ceněny a seznámíme se s výzkumem, vývojem a inovacemi. Přestože některý obor nemusí působit příliš atraktivně, právě tento vám může zajistit hned po ukončení studia nebo ještě během něj kvalitně ohodnocenou práci. Ti z vás, kteří nejsou úplně technicky založeni, si mohou vybrat například z nabídky umělecky zaměřených oborů vzdělání.

Olomoucký kraj se snaží zvýšit zájem žáků o studium vybraných oborů, o jejichž absolventy je na trhu práce dlouhodobý zájem. Proto od školního roku 2010/2011 významně finančně podporujeme žáky vybraných učebních oborů a od školního roku 2014/2015 také žáky vybraných technických oborů zakončených maturitní zkouškou. V současné době mají nárok na stipendium žáci celkem 30 učebních oborů a 18 technických oborů zakončených maturitní zkouškou, přičemž počet a skladba podporovaných oborů jsou průběžně upravovány podle požadavků trhu práce.

Podpora polytechnického vzdělávání a řemesel je hrazena z rozpočtu Olomouckého kraje a vztahuje se jak na žáky škol zřizovaných Olomouckým krajem, tak i na žáky soukromých škol.