Řemeslo
je OK!

Elektronické přijímačky a tři přihlášky na střední školy

(26. 10. 2023) Přijímací řízení na střední školy se digitalizuje a žáci budou moci podávat tři přihlášky. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když ve zrychleném legislativním procesu schválila poslaneckou novelu školského zákona.

„Hlavním motivem je digitalizace přijímacího řízení. Nově lze podat až tři přihlášky (nyní jsou dvě), přičemž navíc budou dvě na talentovky,“ řekl na plénu jeden z předkladatelů novely, Jan Berki (STAN).

Děti budou muset seřadit školy, na které se hlásí, podle svých priorit. „Systém na základě získaného pořadí, bodů, priorit a kapacit určí, kam je uchazeč přijat,“ vysvětlil Berki. Novela také ruší podávání zápisových lístků, které řízení natahovalo, a jejich možné přesuny mezi školami způsobovaly u uchazečů nejistotu.

Ředitelé škol zároveň budou při stanovování podmínek pro přijetí moci, ale také nebudou muset, zohlednit prospěch ze základní školy. Školy taktéž nebudou posílat každému uchazeči rozhodnutí o přijetí či nepřijetí, ale obsáhne se to zveřejněním celkového seznamu.

zdroj: Novinky.cz